F-Rallisarja

Uutiset

Koillis-Savo Ralli Kaavilla korkkaa F-rallisarjan


18.01.2018
Koillis-Savo Ralli Kaavilla korkkaa F-rallisarjan

F-rallisarjan kausi 2018 pyörähtää käyntiin ensi lauantaina 20.1.2018 Kaavilla ajettavalla Koillis-Savo Rallilla. Itse asiassa ralli alkaa jo huomenna perjantaina, sillä ensi kertaa ajetaan myös nuottiluokat, joiden ennakkotutustumispäivä on siis perjantai 19.1.2018.

 

Tänä vuonna F-rallisarjassa ajetaan Cup-arvoista peräti seitsemässä kategoriassa. Perinteisen yleinen, seniorit ja juniorit ajavat oman Cupin (Klassikko) ennakkoon tutustumatta sen lisäksi ovat mukana kaksi- ja nelivetoisten nuottiluokat. Näiden viiden Cupin lisäksi ajetaan ennakkotutustumattomissa luokissa ns. Original-Cup (8-venttiiliset, perinteisillä kaasareilla) sekä junioreissa enintään viisi rallissa mukana olleet oman tulokas-Cupinsa.

 

Tähän mennessä F-rallisarjaan on ilmoittautunut reilut 110 kilpailijaparia, joista urakkansa Kaavilta aloittaa yli 100 sarjalaista. Kaikkiaan Kaavilla kilpailee yli 140 autokuntaa.

 

Rallin infopaketti löytyy tästä: 

http://www.f-rallisarja.fi/osakilpailut/20-01--koillis-savo-ralli--kaavi/

 

Paavilaisen johdolla yleiseen

Yleisen ns. pimeään luokkaan lähtee ensimmäisenä matkaan numerolla 1 viime kauden seniorimestari MHJ-RT:n Juha Paavilainen BMW M3:lla. Lappeenrantalainen oli viime kaudella todella kovassa iskussa ja ratkaisi mestaruuden jo ennen päätöskisaa. Paavilainen siirtyi yleiseen luokkaan, koska halusi lisähaastetta ajamiseen. n

Viime vuoden menestyjistä hän saa vastaansa mm. Lempäälän UA:n Jonni Ruottusen (Volvo 240) ja Vitikan UA:n Tommi Huhtalan (Escort RS). Erittäin mielenkiintoinen haastaja on viime vuoden rallin juniorimestari Suonenjoen UA:n Aleksi Korhonen, joka aikoo haastaa piskuisella Opel Corsalla kärjen. Nuorissa haastajissa löytyvät lisäksi Laihian UA:n Tuomas Kamila (Opel Astra) ja AL-Tikkakosken Teemu Kuusinen Toyota Starletilla. Mielenkiintoinen kisa luokassa, jossa autot ajavat numeroilla 1-22.

 

Nuottiluokka vahvasti mukana

Kaksivetoisten nuottiluokkiin ilmoittautui peräti 41 kilpailijaa ja Kaavilla on mukana 39 autokuntaa. Taso luokassa on todella kova. On vetomiehinä, nelivetomiehiä, Suomi-Cupin voittajia. Ensimmäisenä reitille heistä starttaa viime vuoden nelivetomies Korpilahden UA/MK:n Mika Rampanen Opel Astralla. Rampanen on parhaat saavutuksensa ajanut nelivetoisella Subarulla, mutta on osoittanut nopeutensa myös kaksivetoisella. Peräänsä saa numerolla 24 Idän pikajunan Keski-Karjalan UA:n Vesa Hirvosen (BMW M3). Hirvonen on voittanut vetomiestittelin ja sen lisäksi ollut myös hopealla ja pronssilla. Vauhtia löytyy.

Numerolla 25 lähtee sitten sarjatason kilpailuihin monen vuoden tauon pitänyt Järvisuomen UA:n Suomen mestari ja usean MM-rallin kokemuksella Kosti Katajamäki BMW M3:lla. – Saa nähdä, miten ranteet riittävät tauon jälkeen, mutta parasta yritetään. Vastassa on todella kovia kilpailijoita, Katajamäki vakuutti.

Katajamäen perään lähtee viime kauden komeasti Pohjanmaalla päättänyt Salon UA:n Markus Hellström Volvo 240:lla. – Ajoin viime lauantaina testejä, ja niistä jäi oikein hyvä mieli. Innolla odotellaan lauantain kisaa, Hellström nautiskeli.

Seuraava matkaan ampuu vauhtiveikko Hyvinkään UA:n Ilmo Lario Bemarilla saaden peräänsä vuoden 2013 Suomi-Cupin voittajan Someron UA:n Reijo Mattilan (VW Golf). Toissa kauden Suomi-Cupin ykkönen Lohjan UA:n Pasi Tiainen (Toyota Starlet) löytyy numerolla 37. Kaksi edellistä vuotta mainiosti F-rallisarjassa pärjännyt Riihimäen UA:n Petteri Salminen (Volvo 242) siirtyi myös nuottiluokkaan ajaen numerolla 32.

Kovia menijöitä löytyy todella paljon. Laihian UA:n Joni Hiipakka (BMW M3), vanhat konkarit Raision UA:n Mika Rantasalo (Opel Kadett) ja Tero Rönnemaa (Toyota Corolla GT). Nälkäiset nuoret haastajat hamuavat myös menestystä Laihian UA:n kaksi yleisen sarjakisaa viime vuonna voittanut Henri Niemi ja Anjalankosken UA:n Janne Korhonen Opel Astroilla. Todella mielenkiintoisen lisän tuo myös vuoden 2016 Nuorten Cupin voittaja Laukaan MM:n Nico Valkonen (Opel Astra) ja sai kartturikseen Uuraisten UA:n Kari Kallion. Niin ja mukana on myös vuoden 2016 F-rallisarjan B-junnumestari Marko Haapsaari (BMW M3).

Tämä luokka ajaa numeroilla 23-61.

Nelivetoiset

Tervakosken UA:n Juha Koljonen (Subaru Impreza) ja THU-Teamin Arto Juolahti (Mitsubishi Lancer E9) ottivat kenraalin jo viime viikonloppuna Lopella. Se päättyi Koljosen eduksi 3,2 sekunnilla. Nyt kaksikko saa lisäksi haastajikseen Raision UA:n Reijo Heikkilän ja K-KUA:n Risto Hurskaisen.

Tämä luokan numerot 62-65.

 

Kytölä jälleen mestaruusjahdissa

Pohjois-Hämeen UA:n viisinkertainen sarjavoittaja Kari Kytölä lähtee hakemaan jo kuudetta mestaruuttaan. Kytölä ei ole kuitenkaan ainoa mukana oleva seniorimestari, sillä mukana on myös EPUA:n Lasse Hirvijärvi, joka on varmasti kiinnostunut toisesta mestaruudesta. Lisäintoa Hirvijärvelle antaa kuun alussa syntynyt poikavauva.

Seuraavana matkaan starttaa Lahden UA:n Pasi Valkonen (Toyota Starlet), joka joutui taas töihin ennen kisaa kardaanin katkettua kesken lennon Lahden sprintissä. Lisää haastajia on mukana mm. Uudenmaan AU:n Markku Tuoriniemi (BMW M3), Hämeenkyrön UA:n Marko Mansikkamäki (Starlet), Säkylän UA:n Kai Mäkelä (Toyota Corolla GT) jne.

Tämä luokka ajaa numeroilla 67-97.

 

 

 

Tulla hakee tuplaa

Tämän vuoden rallisääntöihin tuli melkoinen muutos, kun A- ja B-juniorit yhdistettiin. Niinpä F-rallisarjassakin ajetaan vain yhdestä junnumestaruudesta. F-Cupin historiassa neljä kuljettajaa on voittanut sekä B- että A-juniorien mestaruuden. Ensimmäinen heistä oli Marko Kallio, toinen Kai Hyttinen, kolmas Tero Salminen ja viimeksi tempun teki Teppo Nummela vuosina 2007 ja 2008.

Nyt lienee Laukaan MM:n Jaakko Tullalla viimeinen mahdollisuus olla se viiden tuplamestari.

Helpolla se ei kuitenkaan tule. Sen verran vankka vastus tulee olemaan. Junioreista on vaikea ennen kautta nostaa ennakkosuosikkeja. Otetaanpa kuitenkin, vuoden B-juniorimenestyjät Rauman UA:n Jussi Nordberg, Hämeenkyrön UA:n Mika Kaapu ja Lahden UA:n Jarkko Kohtaniemi. Jo aikaisemmin sarjassa hienosti ajanut Lohjan UA:n Mikko Laitinen. Paikallisista tulee ensiksi mieleen Nilsiän UA:n Aki Horttanainen. Sitten sekoittavat pakkaa jo viime vuonna ja kauden alussa väläytelleet Lappeenrannan UA:n Matti Rinne ja Nilsiän Kalle Ville Hämäläinen. Ei tässä kaikki, yllättäjiä varmasti riittää.

Juniorit ajavat numeroilla 98-138.

 

Kuva: Idän pikajuna Vesa Hirvonen lähtee yhtenä ennakkosuosikkina nuottisarjan voittotaisteluun. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

 

Tervetuloa Kaaville!


Takaisin uutisiin